Menu
het VlinderHuys

Ademtherapie: Mia van Dorresteijn

Ademen gaat vanzelf toch? Ja, maar wat is een goede ademhaling en kun je dat aanpassen? Veel gezondheidsklachten zijn een gevolg van verkeerde ademhaling. Dr. Buteyko, een arts uit de Oekraïne, ontdekte dat de oorzaak van een flink aantal ziektes ligt in een chronisch diepe ademhaling. Hij ontwikkelde een methode die de ademhaling normaliseert. Het Russische Ministerie van Volksgezondheid erkende zijn methode in 1985. De Buteyko Methode bestaat uit speciale ademhalingstechnieken, ze zijn niet moeilijk maar vragen een zekere discipline.

Bij welke aandoeningen zinvol?
Hebt u last van aandoeningen zoals astma, bronchitis, allergieën, hooikoorts, chronische vermoeidheid, hoge bloeddruk, angstaanvallen of hyperventilatiesymptomen, snurken? In dat geval zult u veel baat hebben bij de methode van Buteyko.

Stress
Stress en onrust leiden automatisch naar een verkeerde ademhaling, omdat we klaar zijn om te vluchten en vechten. Een gezond ademhaling corrigeert hierin en brengt het lichaam tot rust.

Ontspanning en meer weten over een gezonde ademhaling
Ook hiervoor zijn de theoretische kennis en de oefeningen zinvol en kunnen klachten voorkomen worden.

Diepe ademhaling?
Een voortdurende diepe ademhaling is schadelijk, door een tekort aan koolzuur in het lichaam. Dit herken je aan: borst ademhaling, een loopneus, mond ademhaling, vaak snuiven, hijgen, of sniffen. Een tekort aan koolzuur versterkt de binding tussen hemoglobine en zuurstof, waardoor er minder zuurstof bij onze cellen komt (Bohr-effect). En diepe ademhaling verandert het zuur-base evenwicht in het lichaam. Om ons te beschermen tegen verlies van koolzuurgas, vernauwt ons lichaam de uitstroom daarvan! De bloedvaten vernauwen, met als gevolg bijvoorbeeld een verstopte neus. Of de bronchiën vernauwen, en wordt je kortademig.
Voor veel mensen is dit een eyeopener en soms niet te geloven. Diep ademen is iets wat we op veel plekken leren, zoals bij de yoga. Echter kan dit verward worden met de normale ademhaling in je gewone doen.

Dus minder diep ademen? Hiervoor zult u de begeleiding nodig hebben van een ademtherapeut. Want het betekent niet dat u oppervlakkig of langzaam gaat ademen of vanuit de borst.

Training
U kunt op verschillende manieren de Buteyko Methode leren. Individueel of via een groepscursus, en voor kinderen is er een apart trainingstraject met ouder (s)erbij.

Kennismaken?
In 1,5 uur zal er door theorie en praktijk een basis meegegeven voor een juiste ademhaling. U kunt dan zelf goed beoordelen of het voor u nodig om een cursus te volgen. Maar belangrijker nog of u van bepaalde klachten af kunt komen of dit voorkomen.

Wanneer: iedere vrijdagmiddag 
Tijd: 13.30 tot 15.00 uur
Kosten: € 35,00.
Aanmelden en informatie: www.gezond-ademen.nl,  info@gezond-ademen.nl of tel. 06 547 56755