Menu
het VlinderHuys

Verbinding; ontmoeting met het ont-moeten

Zondag 22 april kwamen we met een groep docenten, vrienden van het Huys, coaches, vrijwilligers, bezoekers en bestuur van het VlinderHuys bij elkaar rondom het thema Verbinding. In het VlinderHuys is iedereen, op welke manier dan ook, een Huysgenoot. De verbindingen die er met het VlinderHuys of met elkaar zijn dan ook zeer divers. Wat is dat eigenlijk ‘Verbinden”, waarom voelt dat anders dan bijvoorbeeld netwerken? 

In het VlinderHuys gaat het om verbinden met je eigen kern. Hoe meer je bij je binnenste komt, hoe meer jij bij het universele komt. Door verbinding te maken met je eigen kern komt er iets in jezelf in beweging en vanuit die beweging kom je in verbinding met de ander. Je doet dit vanuit je eigen kwaliteit, vanuit wie jij bent.

Verbinding is er of niet. Je voelt het vaak direct, wellicht onbewust, als je iemand ontmoet. Kom jij vanuit je innerlijk in beweging naar de ander toe en voel jij dat ook vanuit de ander? Of is er een aftasten, een afstand waarin je voelt dat de ander je probeert in te schatten vanuit wat jij voor die ander zou kunnen betekenen? Of voel je dat de ander zich terughoudt uit zelfbescherming of angst? 

Bij verbinding is vaak de wederkerigheid direct voelbaar. Want echte verbinding laat vrij, het bindt niet. Het is in het nu en het is goed zolang het er is. Bij verbinding is er een ont-moeten, er moet niets, het is goed zoals het op dat moment aanwezig is.

Verbinding vanuit de ene kern naar de andere kern schept ruimte om te zijn. Er is geen angst, maar vertrouwen. In de ander, maar in de eerste plaats ook in jezelf en in het leven. Je mag erop vertrouwen dat het leven je geeft wat nodig is, ook als het leven veranderlijk is. 

Als wij de ander echt willen ontmoeten vraagt dat een steeds diepere verbinding met onze eigen kern. Daar komen we door de schaduwen in onszelf aan het licht te brengen, zodat we steeds meer met ons hart in verbinding komen. 

Els den Outer en Anita Groenendijk