Menu
het VlinderHuys

Nieuwsbrief januari 2017

In het midden in de wintertijd….


Het VlinderHuys ligt er op deze prachtige wintermorgen rustig bij. Op de grasakker voor het Huys is een dunne laag sneeuw en boven het Huys een strakblauwe heldere lucht. Op het veld achter het Huys verraden de vele konijnensporen de activiteit van onze medebewoners.  De feestdagen zijn voorbij en het voorjaar laat nog even op zich wachten; tijd om even stil te staan, ideeën te laten rijpen zoals de zaden in de warme aarde en de knoppen aan de bomen. 

Wij werken ook in de rust en stilte verder aan de vorming van de Stichting, nog heel even en dan kunnen we naar de notaris en wordt alles officieel. En ondertussen we zijn blij met de eerste stapjes die nu al genomen kunnen worden, nieuwe Huysgenoten die zich aanmelden, een schenking van iemand waardoor we het afdakje boven de houtopslag kunnen afmaken. Nieuwe vrijwilligers die zich aanmelden, wat fijn allemaal!  We verheugen ons op het nieuwe jaar dat voor ons ligt, nu nog als een onbetreden sneeuwvlakte, maar gaandeweg mogen wij ook onze sporen gaan maken.


 Uit ons cursuscentrum

Op de dinsdagochtend biedt Els den Outer vanaf 31 januari een cursus meditatie aan: Stilte in mij
Het beoefenen van meditatie heeft als resultaat dat we meer bewustzijn brengen in ons leven en dat we een rustpunt in ons zelf ontdekken. In deze cursus is er aandacht voor het hoe en waarom van meditatie, met oefeningen en gelegenheid tot vragen stellen. We staan stil bij zaken als gronden, ontspanning, mindfulness, adem, bodycheck en verschillende soorten meditatie. Een gelegenheid om meditatie te onderzoeken, stil te staan bij wat je tijdens meditatie tegen kunt komen en te ontdekken wat op dit moment bij jou past. Op dinsdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur, aanmelden via elsdenouter@kpnmail.nl

Het Opstellen van het verlangen door Diksha Dros en Francien de Bont
Op zaterdag 18 februari en zaterdag 18 maart bieden Diksha en Francien twee dagen met opstellingenwerk rondom het thema verlangen aan. Je werkt met jouw verlangen, vragen die je na aan het hart liggen. Deze verlangens kunnen gaan over je werk, je relatie, gezondheid, je droom, …
Je verlangens die zich nog niet hebben uit gekristalliseerd in je leven.

Met behulp van deze methode kijk je als het ware in een spiegel van jouw innerlijke dynamiek.
Je ziet dat achter dit verlangen een verborgen wereld schuil gaat, die zich kenbaar wil maken
en aan je wil tonen waar jij werkelijk staat in je leven. Het is een ware ontmoeting met jezelf. Voor info en aanmelden www.gate-gate.nl

Dit keer stelt Stijntje Rorive zich aan ons voor. Zij geeft op de woensdagavond les aan zwangeren. 

‘Zwanger’ en ‘zijn’ in het VlinderHuys,
Zwanger zijn is een magische periode waarin je wereld op zijn kop kan staan. Het is een tijd om echt naar binnen te gaan in jezelf. Om de transformatie, die zowel je kindje als jijzelf ondergaan, te mogen aanschouwen. Je lichaam weet al precies wat die moet doen en jij mag steeds meer je leren overgeven daaraan. Ik heb mijn beide zwangerschappen en bevallingen als hele bijzondere levenservaringen ervaren. Het zijn overgangsperiodes naar een volgende level, waarvan je van te voren niet weet wat er allemaal gaat en moet veranderen in je leven. Maar iets in jezelf, ik noem het intuïtie had een vertrouwen dat het allemaal goed was en zou komen. Zo kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd had ik mij nog nooit gevoeld. Tijdens mijn eerste zwangerschap stelde ik mijzelf als doel om in de toekomst zwangeren te gaan begeleiden in hun overgangsfase. Ik volgde toen zelf al wat jaren een taoistische training, waarin de aandacht als vanzelf ging naar je innerlijk landschap, je innerlijke wereld. Een hele fijne vertrouwde wereld, waar je zorg voor droeg dmv oefeningen en visualisaties. En waarnaar je steeds beter leerde luisteren. Het zwanger zijn en de bevallingen waren voor mij iets natuurlijks en ik vertrouwde op mijn lichaam, de binnenwereld was mij al bekend.
Nu 12 jaar later, wat ervaring rijker op het gebied van zwangerschapsbegeleiding, zie ik een tendens. In deze tijd waarin de ratio hoog in het vaandel staat en de tijd ons door de vingers lijkt te ontglippen, zie ik juist meer spanning ontstaan bij vrouwen tijdens hun zwangerschap. Echt tijd nemen om je zwanger te voelen is lastig voor veel vrouwen en als ze er wel mee bezig zijn gaan de gedachtes al snel naar de bevalling of de periode erna, die niet door iedereen als iets positiefs wordt ervaren. Bewust mogen voelen is voor velen een uitdaging. Maar juist door alles te mogen voelen geeft dat de zwangerschap en de bevalling, eigenlijk het hele leven dat diepere gevoel van waarde en zingeving.

Mijn naam is Stijntje Rorive. Ik geef les aan zwangeren onder de naam MAMZ bij het VlinderHuys. In mijn lessen ligt de nadruk vooral op het zoveel mogelijk kunnen ontspannen. Zowel op mentaal, emotioneel als fysiek vlak. Mijn motto is “uit je hoofd en terug in je buik”. En om uit je hoofd te komen moet je via je hartstreek naar je buik. Een natuurlijke weg die als je die oefent er op gegeven moment vanzelf inzit. Met als resultaat dat het bewust voelen (dit is iets anders dan onbewuste emoties) als een bevrijding werkt voor spanningen. Er zit een wijze vrouw in iedere zwangere, die precies weet wat zij nodig heeft en wat zij straks moet doen tijdens de bevalling. En door de ruis weg te halen, kan die wijze dame zich steeds makkelijker laten horen. Tuurlijk is er ook kennis nodig over wat er nu allemaal fysiologisch gebeurd tijdens de bevalling, maar dan gaat het er mij vooral om wat je er zelf allemaal mee kunt doen om het de bevalling te laten zijn, die bij jou past.