Menu
het VlinderHuys

nieuwsbrief maart 2017

Beste Huysgenoten,

Afgelopen zaterdagmiddag zat ik bij het VlinderHuys op een stoeltje buiten in de zon onder een grote kastanje wat administratie te doen. Vanaf het veld klonken af en toe flarden van timmergeluiden en opgetogen kinderen die aan de Vlinderhut bouwden en aan mijn andere kant zaten de deelnemers van de yogaopleiding in hun welverdiende pauze zachtjes met elkaar in de zon te praten aan de buitentafel; wat een prachtig moment! Het VlinderHuys is een plek van stilte én van ontmoeting, voor grote mensen en voor kleine mensen. Een plek van verbinding met het hart én met de natuur en daar zat ik zomaar eventjes precies middenin en ook nog in een heerlijk voorjaarszonnetje.

 

De natuur om ons heen is vol van nieuw leven dat op uitbarsten staat, nog even geduld, wat tijd en zonnewarmte is er nodig en zo voelt het met het Huys ook. Nog heel even en dan zijn we toch echt een stichting geworden; de voorbereidingen voor deze nieuwe vorm en ook met nieuw programma zijn zich al volop zich aan het ontwikkelen, nog heel even wat tijd en zonnewarmte en dan kan alles tot bloei kan komen. Veel zonnige voorjaarsdagen gewenst!


Activiteiten van het Huys

Openbare boekenkast In de keuken staat sinds een paar weken een boekenkast, de bovenste 3 planken van de brede kast zijn ingericht als openbare boekenkast. Wij hebben de boekenkast aangemeld bij Nudge, die het project om boeken te delen in een openbare boekenkast hebben opgestart (www.nudge.nl). Het idee is: ‘take a book/leave a book’, je neemt dus een boek mee en zet er een ander boek voor in de plaats. Op dit moment mag de boekenkast nog wat meer basisvulling hebben dus heb je nog interessante boeken voor de bezoekers van het VlinderHuys, zet ze neer. En neem je een boek mee wat je na het lezen weer terug zet, misschien leuk om een briefje met hoe je het boek hebt ervaren er in te doen voor de volgende lezer.

 

Nestkasten We blijven nog even bij de kast, maar dan die voor de vogels om het VlinderHuys heen. Gert Barf heeft namelijk een droom: om 30 tot 40 nestkasten op te hangen op het terrein van het Huys. Er hangen er al een paar (en Gert heeft er al 10) maar hoe mooi zou het zijn om over het hele terrein nestgelegenheid te creëren voor diverse soorten vogels. Wie wil hem daarbij helpen? Je kan nog niet-gebruikt nestkastje doneren of een donatie geven in het nestkastje wat in de gang van het Huys aan de muur hangt, voor €10,- zijn er al goede nestkasten te vinden. Meehelpen om ze op te hangen kan ook, aanmelden bij Gert Barf. (via info@hetvlinderhuys.nl)

 

 

 

Speels Aardebewustzijn op zondagmiddag We leven in een geheim, zoals Herman Finkers dat zo mooi
zegt. De natuur is een toegangspoort tot dat geheim. De natuur, het ritme van de seizoenen, de aarde. Nieuwsgierig? Gryt de Jong neemt je graag mee in een soort onderzoek. Door spelenderwijs, samen zoekend je eigen verbinding met de natuur te vinden. Hoe: op allerlei manieren, in ieder geval door buiten te zijn, door waar te nemen, met al je zintuigen, door te genieten van het daar zijn, van een vuurtje wellicht, van de lindecirkel.  Door de plek, de aarde, te eren samen en/of op je eigen manier en door ceremonies. De eerste keer is zondag 9 april, de keer erna zondag 11 juni. Je bent welkom van 14.00 tot 16.00 uur. Houd er met je kleding rekening mee dat we buiten zijn. Aanmelden: grytdejong@telfort.nl. Bijdrage: vrijwillige bijdrage voor het huis    

 


Pasen in het VlinderHuys
 In het VlinderHuys nemen de feesten door het jaar heen een belangrijke plek in, het zijn bij uitstek de momenten om samen iets te ervaren van onszelf en de wereld om ons heen. Een moment om even stil te staan en om samen te vieren. In het Paasweekend zijn er de volgende mogelijkheden om aan deel te nemen:

 

 

 

Goede Vrijdag
In stille aandacht
Op deze avond is er een ‘In stille aandacht’. Het thema is ‘Omgaan met lijden en hulpbronnen’. Els neemt je in dat uur mee aan de hand van muziek, een gedicht, citaat en kleine overdenking. In de tweede helft van dit uur is er een meditatie van ongeveer 15 minuten. Er zijn stoelen, meditatiekussentjes en matjes aanwezig. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie of thee met elkaar te drinken.
Datum: vrijdag 14 april 2017
Tijd: 20.00 – 21.00 uur
Kosten: we zijn blij met een vrijwillige bijdrage
Aanmelden: niet nodig
Begeleiding: Els den Outer (www.elsdenouter.nl)

Stille Zaterdag
Lichtjeslabyrint
Terwijl de schemering inzet lopen we de nacht in om van daaruit het licht weer beleven. Ook dat is voorjaar: er komt steeds meer licht en de natuur komt weer tot bloei. Wat heeft ons gediend en laten we we los en wat wil geboren worden in jou?
Datum: zaterdag 15 april
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Kosten: wij zijn blij met een vrijwillige bijdrage
Aanmelden: anitagroenendijk@hetvlinderhuys.nl
Begeleiding: Els van Tol (www.inbalans-ermelo.nl) en Anita Groenendijk (www.dedriegratien.nl)

Pasen
Mantra zingen op eerste Paasdag
Laat dat stemmetje in je hoofd maar zingen” Mantra’s zijn korte teksten in verschillende talen met een wijsheid; ze worden gezongen op een eenvoudige, gemakkelijk te leren melodie en de kracht zit in het steeds herhalen van die korte teksten. We zingen bestaande en zelf gecomponeerde Nederlandstalige mantra’s. Als je je stem vrij kunt bewegen, geeft dat ruimte en plezier in je lijf en geest. Het zingen van mantra’s is daarom enorm bevrijdend, vermindert stress en werkt dus ontspannend.
Datum: zondag 16 april
Tijd: 10.30 – 11.30 uur, zal open vanaf 10:00 uur
Kosten: wij zijn blij met een vrijwillige bijdrage
Aanmelden: niet nodig
Begeleiding: Esther Kruiter (www.kruiterkontakt.nl)


PAASLUNCH
 Met elkaar het nieuwe leven vieren, door samen te eten, eieren te zoeken, vuur te maken en door wat zich aandient. Hopelijk in een heerlijk voorjaarszonnetje. Wees welkom! 
Datum: zondag 16 april
Tijd: vanaf 12 uur
Kosten: neem zelf wat lekkers te eten en te drinken mee, dan delen we dat met elkaar
Aanmelden: niet verplicht, wel fijn….
anitagroenendijk@hetvlinderhuys.nl


 Uit ons cursuscentrum


‘Vertrouwen in relaties’ workshop door Delphia AnRa en Maria Vendrik op zaterdag 15 april. In hoeverre vertrouwen wij werkelijk onszelf en daarmee ook onze relaties? Waar oordeel je nog over jezelf, over de ander?  Waar komt de diepe laag vandaan die je weerhoudt om volledig in het vertrouwen te staan?Door opstellingen te doen en het thema aan te kijken kunnen we met gebruik van soundhealing en onze intuïtieve stem dit veld weer laten stromen en ophelderen, wat maakt dat je meer in vrijheid in het leven kunt staan. Open en vol vertrouwen naar de buitenwereld, naar je familie, naar je relaties. Kijk voor meer info op www.delphiaanra.org of www.hetvlinderhuys.nl 

 

Hildegard van Bingen: het innerlijk aanvoelen. Tweedaagse workshop door Petra Galama op zaterdag 22 april en zaterdag 13 mei Aan de hand van de verschillende kunstzinnige uitingen van Hildegard zullen we verkennen hoe de weg van het intuïtieve aanvoelen tot ieder van ons komt en hoe wij daar zelf op mogen vertrouwen.Hoe vinden wij in onszelf een innerlijk vertrouwen? Wat gebeurt er als God zich verbindt met onze intuïtie? Wat betekent God eigenlijk? Kijk voor meer info op www.dedriegratien.nl of www.hetvlinderhuys.nl