Menu
het VlinderHuys

Nieuwsbrief oktober 2017

Beste Huysgenoten,

De eerste foto maakte ik op een rustige en zachte vrijdagmorgen, de tweede foto maakte André van Keken afgelopen zondagochtend, net voordat ‘In stille aandacht’, het uur rust en stille aandacht verzorgt door Els den Outer op de eerste zondag van de maand, begon. We vinden het fijn om te merken dat de groep bezoekers op deze morgen steeds groter wordt. Het aanbieden van momenten van rust en ontspanning, die uitnodigen om even stil te staan bij jezelf en de wereld willen we als Stichting het VlinderHuys graag vaker doen. Daarom zijn we heel blij dat we kunnen aankondigen dat op elke 3e zondag van de maand Saskia Hoogendam een mooie muzikale meditatie voor ons verzorgd. Vanuit stilte en aandacht voor adem en instrument (lichaam) laten we ons inspireren door de liederen en staan we open voor wat ontstaat door zingend aanwezig te zijn. ‘Zingend Zijn’ start op 15 oktober. Op de 4e zondag van de maand zal Diksha Dros het moment van inkeer op de zondagochtend begeleiden. Met ‘Vonken van Verlangen’biedt zij de mogelijkheid om de schoonheid van muziek, poëzie en stilte toe te laten om zo ons innerlijk wakker te kussen en daar waar mogelijk uiting aan te geven, een moment om onze zorgen aan de kant te zetten en ruimte te maken voor wat zich in ons aandient. Diksha start op 22 oktober. En ik kan alvast verklappen dat we vanaf januari op de 2e zondag ook iemand hebben gevonden die met zijn invulling voor de momenten van inkeer een hele mooie toevoeging gaat geven. Zo ontstaat er voor iedere Huysgenoot de mogelijkheid om deel te nemen aan deze zondagmorgen meditaties op een moment dat je past en in een vorm die je past. 

Tot ziens in het Huys, Anita Groenendijk


Activiteiten van het Huys

Herfst-vogel-fietstocht
Naast mooie foto’s maken organiseert André ook hele leuke activiteiten die altijd iets hebben te maken met de natuur en vogels en passen in het seizoen. Op zaterdag 21 oktober nodigt hij iedereen uit om met hem mee op stap te gaan voor een mooie herfsttocht op de fiets. De tocht gaat oa naar vogel trektelpost ’t Hazewater, want iIn de herfst trekken veel vogels die hier gebroed hebben weer naar Afrika. Maar ook komen veel vogels vanuit het noorden richting ons land om te overwinteren. Een waar en bewonderenswaardig natuurfenomeen en dat is te aanschouwen de komende tijd.  Naast dit natuurspektakel is er uiteraard nog veel meer te genieten van de herfst. Verzamelen en vertrekken is om 11:00 uur per fiets bij het VlinderHuys. Om 16.00 uur zijn we weer terug, waarna we de dag afsluiten met een lekker drankje en hapje. Kijk voor meer informatie en het aanmelden op de website onder ‘Activiteiten van het Huys’.


 

Feest van de Stilte
In samenwerking met het team van ‘Dag van de Stilte’ organiseert het VlinderHuys op zondag 29 oktober het Feest van de Stilte. In Nederland vindt jaarlijks de Dag van de Stilte plaats op de laatste zondag van oktober, landelijk is er van 11-12 uur het stilteuur en daarnaast worden er tal van activiteiten in het hele land aangeboden door vrijwilligers. Wij zijn erg enthousiast om onze prachtige plek aan het team van de Dag van de Stilte aan te kunnen bieden en samen met hen een mooi programma te maken. In de ochtend zal er een gezamenlijk ‘Levendige stilte’ uur zijn, verzorgt door Els den Outer. In de middag zijn er buiten en binnen diverse workshops, ook voor ouders en kinderen, te volgen en worden overal kleine stiltecadeautjes aangeboden en wellicht ook door jou gegeven? De gezamenlijke afsluiting wordt verzorgd door Annemieke Rodenburg, waarna er nog de gelegenheid is om met elkaar wat na te genieten rondom het vuur. Het programma zal binnenkort op de website worden gepubliceerd en zal ook via de nieuwsbrief verspreid worden.


Uit het cursuscentrum

Sinds kort biedt Kristin Grossouw op dinsdagochtend haar workshops ‘Kristangle’ aan. KrisTangle is een variant van de Zentanglemethode, een creatieve meditatietechniek. Dit wordt ook wel yoga voor de hersenen genoemd. Per les wordt er een 8-stappenritueel gevolgd waarbij er een “tile” (9x9cm) gevuld wordt met zich repeterende patroontjes waardoor per persoon een uniek fraai kunstwerkje ontstaat. Het ‘tangelen’ is als het ware een meditatie door middel van tekenen en geeft rust en ontspanning.Het helpt zodoende stress te verminderen maar geeft vooral enorm veel plezier. Je kan een serie lessen volgen maar ook een losse workshop volgen. Voor info: kristin.grossouw@gmail.com

Op vrijdagavond 27 oktober om 19.30 uur geeft Michiel Buursen weer een Lichtconcert. Een lichtconcert is een ligconcert, waarbij je comfortabel op een matje en eventueel dekentje ligt. De intentie die door de klanken ontstaat richt zich op energetische blokkades die aan het licht komen. En die in het licht mogen komen te staan. De muziek maakt Michiel met de piano en een aantal koperen klankschalen. Via de muziek laat hij je in contact komen met je innerlijke belevingswereld. Sluit je ogen en ga mee op reis. Laat je verassen, ontroeren, geniet, ontspan en voel de overgave die je rust kan geven, en het zijn een stuk lichter maakt. Even weg van alle prikkels van buitenaf, de beslommeringen van het dagelijks leven en de gejaagde buitenwereld, een heel mooi begin van het laatste weekend van oktober. Informatie via: www.lichtconcert.nl


Stichting het VlinderHuys kan haar werk alleen doen als er een gezonde financiële basis is en daar zijn we heel hard voor aan het werk. Inkomsten komen via onze verhuuractiviteiten, er is een ANBI status aangevraagd en de eerste fondsaanvragen worden voorbereid. Maar daarnaast hebben we ook de bijdrage in de vorm van donaties van de Vrienden van het Huys nodig. Deze zorgen er namelijk voor dat we onze Activiteiten van het Huys kunnen aanbieden en de dagelijkse onkosten worden gedekt. Voor €7,50 per maand kan je Vriend van het Huys worden. We begonnen eind van de zomer met 13 Vrienden van het Huys en in september zijn er alweer 5 bijgekomen. Ons streven is om 50 Vrienden van het Huys in de zomer 2018 te mogen hebben. Aanmelden kan via een antwoordkaart in het Huys of via de website. Graag nodigen we je uit om ook Vriend van het Huys te worden. Als vriend op facebook ben je natuurlijk ook nog steeds van harte welkom.